Når du skal kjøpe ytterklær til barna er det godt å vite at klærne tåler lek i vann. Ved å sjekke plaggets vannsøyle kan du finne ut nettopp hvor mye vann det tåler. Men hva betyr det egentlig at utedressen eller regntøyet har en vannsøyle på 10 000 mm? Vi forklarer.
Høst, vinter og vår kan være ganske så våte årstider og derfor bør du sjekke hvor høy vannsøyle det er på ytterklærne du kler på barnet. Enkelt forklart forteller vannsøyle deg hvor mye vann plagget tåler før det blir vått.
For å sjekke hvor høy vannsøyle plagget har, må plagget testes. Stoffet testes ved vanntrykk for å se hvor høyt trykk med vann (i mm) stoffet kan utsettes for uten at vannet trenger gjennom. Dette sier hvor høy vannsøyle plagget har. Jo høyere dette tallet er, jo mer vanntett er plagget. For eksempel, se for deg at stoffet blir lagt under et rør som er 10 meter høyt. Hvis stoffet tåler trykket fra dette vannet uten at det trenger vann gjennom har plagget en vannsøyle på 10 000 mm.
Skal barnet holde seg helt tørr over en lengre periode anbefales det vannsøyle over 20 000 mm. Plagg med vannsøyle på 8.000 mm regnes imidlertid som vanntette og er derfor også gode uteklær for barn. Du vet selv hvordan barnet ditt leker ute, om det er mye eller lite nedbør der dere bor og om dere bruker mye tid utendørs. Dette er faktorer som avgjør hvor høy vannsøyle som er passende for ditt barn.
Regntøyet til Kattnakken er superpopulært og slitesterkt, og flere av plaggene har en vannsøyle på hele 30 000 mm! Les mer om Kattnakken - regntøyet som tåler øs pøs regnvær.
Er plagget veldig slitt eller har fått mange runder i vaskemaskinen forringes den opprinnelige vannsøylen. Derfor bør du prøve å unngå å vaske plagget hver gang det er skittent, men heller spyle klærne i dusjen/med vannslangen eller gå over med en våt klut.
"Etter maskinvask kan det være smart å spraye skalklærne (ikke regntøy) med impregneringsspray for å opprettholde vannsøylen."
Olje- og gummiregntøy (PU) er 100% vanntette, men har ikke den samme pustevnen som skallklær.
Yttertøy med pusteevne har små porer i stoffet som slipper ut fuktighet når barnet svetter og gjør derfor at barnet holder seg tørr og ikke blir kald. Akkurat som vannsøyle, må også pusteevne testes for å kunne si noe om hvor pustende et plagg er. Pusteevne måles i g/ m2 /24h, altså hvor mange gram væske (svette) som kan trenge gjennom stoffet pr. kvadratmeter i løpet av 24 timer. Jo høyere tall, jo bedre pusteevne.
Yttertøy som dresser, softshelldresser og skalldresser har fokus på at de skal være både vann- og vindtette, samt pustende.
Det finnes ikke dårlig vær sies det, vel… men det finnes heldigvis mange gode uteklær! Se vårt store utvalg her.
Skrevet av Stine Skivik
I august starter et nytt skoleår og det er mange spente og nervøse barn som gjør seg klare for en ny og mer selvstendig epoke av livet...
Les artikkelen
Endelig vår i luften - men at gradene slipper taket innebærer også sølevær. Gøy for barna, ikke så gøy for den som må vaske uteklærne.
Les artikkelen
Tenker du at det er et styr å la barna leke ute i regnvær fordi det er kaldt og vått? Med regntøy fra Kattnakken er ikke dette tilfelle!
Les artikkelen